Designerek – Patricia Urquiola

A spanyol származású PATRICIA URQUIOLA, a férfiak uralta design szakmában az egyik legismertebb és legelismertebb tervezőnő.

Az első látásra igen csak törékenynek tűnő szőke formatervező, Spanyolország született és tanulmányait is itt kezdte, a Madridi Egyetem építészmérnöki karán kezdte, amit azután a milánói Politechnikumban fejezett be.Dolgozni is itt kezdett, mégpedig rögtön az olasz design egyik legnagyobb klasszisával, a 2002-ben elhunyt Achille Castiglioni-val, majd a családi kézben lévő világhírű bútorgyártó, a DePadova szárnyai alá került.

A DePadova volt az a kiindulópont az életében, ami  meghatározta munkásságát, utat mutatott azok felé a  nőies megnyilvánulások felé, melyek ma már elválaszthatatlanná váltak nevétől,  és melyek annyira jellegzetessé, kifinomulttá tették a stílust, ami  napjainkra védjegyévé vált. Az itt tervezett első darabjainak egyike volt az az ikonikussá vált FLOWER CHAIR, ami egyszer s mind  hírnevét is megalapozta.

A De Padova után két év  építészeti- és belsőépítészeti tervezés mellett a Lissoni cég vezető designereként dolgozott,ahol saját tervezői munkássága mellett kiemelt  figyelmet fordított az immár az ő szárnyai alatt növekvő fiatal designer generációra.

Ezt követően, két éven át, több építészeti- és belsőépítészeti tervezés mellett  a Lissoni cég vezető designere lett. Itt, saját tervezői munkássága mellett, sok figyelmet fordított a szárnyai alatt növekvő fiatal designer generációra, akiket számos tanáccsal  is ellátott.

Sikereinek nagy részét részét a gyártókhoz fűződő legendásan jó, építőjellegű munkakapcsolata határozta meg, akikkel minden egyes munkán éveken át dolgozott, hiszen egy-egy nagy projekt megvalósulása, akár 2-3 évbe is beletelhet.

A napjaink elvitathatatlanul egyik leghíresebb designerének megállíthatatlannak tűnő karrierje a 2000-es évek elején vette kezdetét, olyan ikonikus gyártók designereként, mint pl.: a MUTINA,  Kartell, MOLTENI C,  B & B Italia, Moroso, Flos, ANDREU WORLD, Boffi, Hansgrohe, Laufen, Cappellini, Budri, Bisazza, Cassina, PAOLA LENTI,  vagy a Gandia Blasco.

<< vissza