A cementlapok tarka világa

A lakberendezés világa olyan, akárcsak a divatvilág. Annak ellenére, hogy folyton változik, folyton új utakon jár, mégis rendre visszanyúl a régi idők sikereihez, hogy ismét felfedezve, és némileg újragondolva azokat, biztos kézzel megint csak a trendek élvonalába emelje.

11-of-12Apavisa

Az ötlet pedig mindig bejön – mint például az összetéveszthetetlen megjelenésű, színes és fekete-fehér cementlapok esetében is.

apariciAparici

Az eredetileg mettlachi néven ismert fekete-fehér és mintás kis lapok Franciaországból, a 18. század 2. felében indultak világhódító útjukra, bár a burkolatgyártás további két meghatározó vidéke, Spanyolország és Olaszország is magáénak vallja e prioritás dicsőségét.

7.BISAZZA-CONTEMPORARY-CEMENT-TILES_Collezione-DAL-BIANCO-e1415208615401Bisazza

A cementlap ez idő tájt a fényűző francia paloták mások számára elérhetetlen luxusburkolata volt, majd a technológia fejlődésének és terjedésének köszönhetően, kilépett a elérhetetlenség bűvköréből. Az évtizedek során először a francia (olasz/spanyol:)) határt lépte át, megjelent Nyugat –Európában, majd belépett a Monarchia területére, végül megérkezett Magyarországra ahol a századfordulós nagyvárosaink, és a főváros bérházainak, illetve bérpalotának lett mára már legendássá vált burkolata.

P1250378-e1417273318182

23-e1440048895485

Színes, csavart indás, virágos, és állatmintás ornamensei a szecessziós otthonok, míg fekete – fehér  geometrikus mintái – az előbbi stílusból kibontakozó – art deco lakások meghatározó burkolataivá léptek elő. A színek intenzitása  egyben iránymutató is volt a származás helyére.

eredeti spanyol azulejo

cement tiles laideredeti marokkói cementlapok

Míg Közép – Európa, és így a Monarchia cementlapjai halvány visszafogott,  az olasz, spanyol, portugál lapok erőteljes színekben, míg az arab világ cementlapjai a kettő közti intenzitásban tündököltek. Ugyan ilyen különbözőség jellemezte a motívumvilágot is, minden országnak volt egy sajátságos, rá leginkább jellemző, sok esetben népművészetéhez egyértelműen köthető mintavilága.

Terrazzo2-1024x1015Aparici

bbbBisazza

Vagyis a színek és a minták egyértelművé tették a cementlap származási helyét is. A második világháború végét követően azután a drága, kézműves technológiájú cementlapok fénykora leáldozott,  sok értékes tudással bíró manufaktúra és gyár állt le, illetve zárta be sorra kapuit.

Apavisa burkolatok

Jó hír azonban, hogy a  cementlapok dicsősége az utóbbi években visszatért több manufaktúra is alakult akik úgy tűnik felébresztették a valódi mettlachit Csipkerózsika álmából, mi több számos nagy burkolatgyártó bővítette palettáját kimagasló minőségű, modern alapanyagú, cementlapjellegű kollekciókkal.

bisBisazza

catalogue_aparici_vanguard_naturalAparici

Ezek az újragondolt cementlapok a mai modern technológiáknak köszönhetően, a cement mellett – vagy helyette – többféle, akár újrahasznosított alapanyagból is készülnek, miközben vastagságuk a hatékony gépi préselésnek és tömörítésnek köszönhetően mintegy felére, 1.2-1.5 cm-re zsugorodott.

Aparici burkolatok

E mellett legtöbb esetben már gyári felületkezeléssel ellátottak, ami a mai elvárásoknak megfelelő tulajdonságokkal is maradéktalanul felruházza őket.

apavisaaaApavisa

A téma legújabb innovációi a cementlap jellegű, mázas gres burkolatok, melyek magukba foglalják a gres lapok összes kiváló tulajdonságát, a rendkívüli keménységet, a kimagasló kopásállóságot, a tökéletes fagyállóságot és higiéniát.

02-bisazza-cement-tilesBisazza

Aparici

Mould-CastagnoBisazza

<< vissza