Laufen CZ. Znojmo

A 2016  Caracalla Design Days nyerteseivel  megnéztük a Laufen CZ. Znojmo-i gyárát.

Znojmóban 1878-ban, Európában elsőként, létesült a kerámia árut készítő Ditmara gyár, melyet az Oszták – magyar kir. hadsereg nyugalmazott századosa, dr. Rudolf Ditmar alapított. Itt elsősorban edényeket és népi hagyományos majolikát gyártottak.

Nautilus copyA gyár alapítójának elhalálozása után  a Ditmar – Urbach társaság új tulajdonosai vezették be a tűzálló agyagból készült  mosdók, kádak és mosogatók gyártását. Az 1945-ös évi államosítás után a társaságból alakult a Znojmoi Kerámiai Vállalat, amely az elkövetkező ötven évben a régió egyik legmodernebb üzemeként működött. A  Znojmoi Kerámiai Vállalat1995-ben került a Keramik Holding Laufen társaság tulajdonába, amely a Dél-csehországi Kerámia Bechyně-nek is a tulajdonosa. Még ebben az évben került bejegyzésre a szaniter keramika JIKA termékmárka megjelölés.

A gyárlátogatás során módunk volt megtekinteni a kerámia gyártás folyamatát,  az öntéstől az égetésig. A Laufen 1985 óta használja a higiéniai termékek gyártásánál a présöntés nevű szabadalmazott gyártási technológiát. A kerámiatestek előállításánál a présöntést alkalmazó gyártási technológia kétségtelenül a jövő technológiája. Ennek a gyártási technológiának a beszerzése óriási befektetés, de a jobb minőségű termékek gyártásának és az öntőformák hosszabb élettartamának köszönhetően mindez megtérül.

Pavel Kolařík a vezetése alatt lévő  JIKA termékmárka fejlesztési részlegét bemutatta  diákjainknak. Ő segített létrehozni az

első helyezett Farkas Bence munkáját, mely jelenleg a  Laufen prágai bemutatótermében van kiállítva.

<< vissza