Designerek: Alessandro Mendini

A Milánóban született világhírű építész, tervező, műkritikus, történész és designer egyik legkiemelkedőbb alakja a tervezőművészek világnak. Elméleti és gyakorlati munkássága mintegy lelke az olasz és nemzetközi design kultúrának.

13.Poltrona-Monumentale-di-Proust-03-bearbeitet-rgb

 

Első munkái közé tartoztak a híres milánói építészirodával, a Nizzoli Associati-val közös munkák, ahol elsősorban a projekt koordinátorként irányított tervező csoportokat építészeti és városfejlesztési projecteken.

Formatervezőként az átláthatóság és a műanyag kifejezőereje kerül figyelme középpontjába, aminek végeredményeként számos, mára már ikonikussá vált darab kötődik nevéhez, csak úgy, mint két folyóirat, a Domus és az 1923-ban alapított olasz építészeti és terméktervezés magazin a Casabella, melyeknek főszerkesztője volt a 80-as években.

Ezzel párhuzamosan Mendini már számos olyan területet koordinál amelyben az olasz avantgárd projectek legnagyobb erőit egyesítette. Ennek részeként díszlettervezőként avantgárd színházi csoportokkal és nagy színházi társulatokkal dolgozott, de tervezett üzletberendezéseket és komplett enteriőröket is divatos üzletek számára.

and_gallery01

14-1.Alessandro-Mendini_portrait-bearbeitet-rgb

1300_204032a_1012

A 70-es évek végétől ennek egy jóval gyakorlatiasabb formája felé fordulva, innovatív együttműködésbe kezdett több világhírű céggel, akik hasonló elvek mentén alkottak. Így születtek meg egyszeri, vagy limitált avantgárd gyűjteményei számos olyan  világhírű vállalattal karöltve  mint például a Cassina  a Zanotta vagy az Alessi.  A fő gondolat szinte minden esetben egy újragondolás, mégpedig az “építészet kicsiben” újragondolása volt.

Ekkorra már nevét is szárnyra kapta a világ, és az Industrial Design Mendini fogalom vált nem csupán az olasz haute couture formatervezés-,  hanem designvilág legnagyobb képviselői közt is.

7820_02_h

MACAONE-Dining-Table-by-Alessandro-Mendini-1985-from-ZANOTTA-Limited-Edition-2

Masters-of-Architecture-Alessandro-Mendini-and-his-art-design-2

Ezen időszak alatt született leghíresebb projektekjei: a Pruste  (Studio Alchemy, 1980), a Calamobio (Zanotta, 1985) a Sabrina (Driade, 1982)  Tea & Coffe piazza (Alessi, 1983), a  San Leonardo (Matteo Grassi, 1985), de születettek kis bútorok, tükrök, akasztók, polcok, asztalok, székek, valamint különleges kárpitok, dekoratív padlóburkolatok, csempék is.

A 90-es évek elejétől a újra nagy érdeklődéssel fókuszál a  kortárs építészet irányába, és testvérével Francesco- val megalapítja építész stúdióját Atelier Mendini-t amihez olyan projek kötődnek, mint a Groninger Museum Hollandia (1989-1994), a Paradise Tower Hiroshima (Japán, 1989), az új olimpiai medence (Trieszt) a Villa Comunale Nápolyban vagy Byblos Art Hotel Villa (Verona) és amikben korunk olyan kiváló tervezőivel, mint Bob Venturi, Aldo Rossi, Ettore Sottsass, Achille Castiglioni, és Andrea Branzi dolgozik együtt.

Extravagáns tárgyai, és különleges installációi olyan világhírű cégek image-t növelik, mint a Philips, Alessi, Cartier, Bisazza, Swatch, Venini, Hermés vagy a Samsung, és szerte a világban olyan múzeumokban állandó gyűjteményét gazdagítják mint a Museum of Modern Art illetve a Metropolitan Museum New Yorkban, vagy a Centre Pompidou Párizsban.

702534

702570

702588

alessi-mendini-333565

anna_g

Ramun_Lovethesign_Picame_1

DSC_0024_z

Fondation-Cartier-pour-l’Art-Contemporain-2

<< vissza