25 év a fürdőszobában – zuhanyok

Emlékszik még valaki a 25 évvel ezelőtti  zuhanyzók divatjára? Vagy a kádakéra? Tudjátok milyen csaptelepek, és burkolatok voltak divatosak?  Mik voltak a legkeresettebb színek, formák? Egyáltalán, milyen volt akkor egy „trendi” fürdőszoba és hogyan formálódott, változott napjainkra?

Nos, nézzük  először a  zuhanyokat… A  90-es évek lemez és akril zuhanytálcái mai szemmel nézve valami egészen elképesztő színekben készültek. A standard  80 x 80-as szögletes formához 20 cm-es mélység tartozott, a luxust a nagyobb 90 x 90 cm-es, majd az ezt nem sokkal később követő  íves sarok változatok jelentették – bahama bézs, calipso zöld, whisper  rózsaszín vagy  manhattan szürke színekben. A zuhanykabinok ebben az időben vaskos kerettel, zsanérokkal görgőkkel szereltek voltak és nyomokban sem hasonlítottak mai légies utódaikra…Normál zuhany szettekkel szerelték őket, amik ugye kiálltak a falból, útban voltak, ezáltal pedig rém könnyű volt begyűjteni kék-zöld foltok tucatjait mondjuk egy 80 x 80-as tálcában…

A 90-es évek vége változást hozott, a tálcák laposodni kezdtek, aljukon azok a jellegzetes bucikkal amikre talán még sokan emlékeznek, és amik a csúszásmentességet voltak hivatottak szolgálni. A zuhanykabin ajtók közt kezdtek terjedni a nyíló ajtók, vékonyodó, karcsúsodó keretekkel.

Ahogy laposodtak a zuhanytálcák, úgy nőttek a burkolat méretek, és ez folyamat az addigi központi lefolyók mellé 10-12 évvel ezelőtt magával hozta az először ekkor megjelenő új típusú réslefolyókat is.

A 90-es évek vége és a 2000-évek eleje az épített zuhanyok fénykora volt. Ahogy nőtt a fürdőszobák mérete, úgy nőtt méretkorlátok nélkül építhető zuhanyzók száma. Beindult és dübörgött a walking design és a zárt kabinokat illetve ajtókat szépen fokozatosan kezdték leváltani  könnyed zuhanyfalak. Ebben az időben jelentek meg az esőztetők, a fejzuhanyok, berobbantak a masszázs zuhanypanelek, és az elkövetkezendő 8-10 évre ezek lettek a fürdőszoba presztízs mérői…

Mára a fürdőszobai zuhany túllépve minden elképzelhető határt, a home wellness home spa és a well-being  legpreferáltabb helyévé fejlődött – ultralapos síkba épített tálcákkal, keret nélküli szinte láthatatlan üvegfalakkal, falba süllyesztett mindenféle- és fajta módon szabályozható  szerelvényekkel. És ki tudja mit hoz majd a következő 25 év…?

 

<< vissza