Variációk design zuhany lefolyókra

Manapság a fürdőszobák jellemzően a modern, minimalista trendek letisztult stílusát követik, amihez szinte kötelezően hozzátartozik az egységes, összefüggő felületek látványa. A mai minimál trendnek megfelelően látványos átalakuláson megy át a fürdőszobai zuhanyzók kialakítása is. A belépőküszöbök, peremek, a  kiemelt zuhanytálcák egyre inkább háttérbe szorulnak – mára a zuhanyzó integráns része lett a fürdőszobának, ahová teljesen természetes, hogy akadálymentes módon léphetünk be.

 Geberit

Mindegy, hogy épített,  süllyesztett zuhanytálcát választunk, a zuhanylefolyók tekintetében többféle lehetőség közt is válogathatunk. Beépíttethetünk a zuhany közepére helyezett, hagyományos pontszerű, un. padlóösszefolyót, választhatunk vonal/résfolyókát, és dönthetünk a legújabb és legelegánsabb falba épített lefolyó változatok mellett. Nagyon fontos azonban szem előtt tartanunk, hogy a most trenddiktáló  lapos zuhanyzótálcákhoz a lehető legnagyobb biztonságra van szükség.

Minél alacsonyabb a zuhanyzótálca,  illetve a több rózsával felszerelt esőztető zuhanyzók és wellness zuhanyzók esetében a nagy teljesítményű lefolyógarnitúra elengedhetetlen, hiszen ilyenkor a hagyományos lefolyók pillanatok alatt túlterhelődnek. Bármelyik lefolyó típus mellett is döntünk, a legfontosabb szempont a makulátlan minőség kell hogy legyen, különben végeláthatatlan bajok hosszú sorát  veszünk nyakunkba: úgy, mint az ázó födém, áporodott csatorna szag, vagy épp a bokáig érő víz zuhanyzáskor…

A padló- vagy pontösszefolyó a legismertebb, legolcsóbb és egyik leggyakrabban alkalmazott vízelvezető megoldás a fürdőszobában illetve a zuhanyzóban. Alkalmazásakor a burkoló lapoknak minden irányból, az összefolyó felé kell lejtenie, mindegy, hogy az a zuhanyzó közepén, vagy épp annak szélén helyezkedik el.  A pontösszefolyók esetében igaz, minél kisebbek a burkolólapok, annál precízebb a víz elvezetése a lefolyó irányába  ezért ezt a típust szívesen alkalmazzák épített illetve mozaik burkolatos  zuhanyzókhoz. A nagyobb léptékű burkolatok esetén azok precíz méretre vágására van szükség, ami ma már persze nem jelenthet problémát.

ACO padló összefolyók kerek designnal, különféle rés kialakítással és kombinálható LED világítással

Kerek és  szögletes formák kombinációjával játszanak a VIEGA pontösszefolyók, melyek fürdőszobai padlókhoz, illetve épített, csempe vagy mozaik burkolatú zuhanyzókhoz biztosítanak látványos és hatékony vízelvezetést

Egészen kicsi, de annál nagyobb teljesítményű a GEBERIT mindössze 80 x 80 mm méretű, épített zuhanyzókhoz kifejlesztett kompakt padlóösszefolyója

Résfolyókák használatával könnyen és egyszerűen alakítható ki az a megfelelő lejtésszög, amely szükséges a zuhanyzáskor keletkezett víz, un. vonalmenti elvezetéséhez. Az ilyen típusú zuhanyfolyókák beépítésével kiküszöbölhetjük, hogy a zuhany egységes felületének látványát törések bontsák meg. Felületeik számos változatban léteznek, vannak különböző mintázatú, a burkolat színéhez és textúrájához igazítható rozsdamentes rácsok, vannak edzett üveg felsőrésszel rendelkezők és vannak burkolható variánsok is. Bizonyos típusoknál a vizuális élmény tovább fokozható hálózatra köthető beépített LED világításokkal, így valóban különleges, egyedi fürdőszobai környezetet alakíthatunk ki.

Az 1 vagy 2 vonalban elhelyezkedő, mindössze 2 cm- es zuhanyrésnek köszönhetően az ACO Solid  zuhanyfolyókák probléma nélkül telepíthetők kabin ajtóhoz és falhoz egyaránt. 

A led világitásal kombinált ACO Exclusive zuhanyfolyókákból az  íves felületek kialakítása sem lehetetlen

SCHLÜTER Systeme Kerdi – Line résfolyókák rozsdamentes acél keretes és keret nélküli változatokban és akár teljes egészében burkolható fedlappal is készülnek

A 30 és 120 cm között fokozatmentesen méretre vágható VIEGA Advantix Vario rés zuhanyfolyókával a speciális elemeknek köszönhetően akár derékszögben teljesen körbe is foghatók az épített zuhanyzók, vagy sík zuhanytálcák.

A GEBERIT Cleanline 20-as zuhanyfolyókája 30-90 cm hosszú méretekben, süllyesztett, fekete/szálcsiszolt rozsdamentes acél kivitelben kapható.

Ma minden bizonnyal a falba épített zuhanylefolyók adják a legszebb vízelvezetési formákat, amit azok a tények is alátámasztanak, hogy az elmúlt évek során több innovatív gyártó is részese lett a világ legnagyobb design díjainak ezen a területen. A  falba rejtett lefolyók minden esetben szabaddá teszi az utat az egységes formavilágú akadálymentes fürdőszobához,  különböző méreteikben, rugalmasan illeszkedve az épített zuhanyozó architektúrájához. A lefolyó padlóról falba történő áthelyezésével megőrizhetővé vált az épített zuhanytér egységes csempeképe és a lefolyó örökre száműzetésre kerülhetett a padlóról.

Háromszoros  – Red Dot Design Award, German Design Award,  Design Plus – nemzetközi design díjat nyert   a VIEGA méretre vágható, falba épített zuhanylefolyója.

A GEBERIT falba épített zuhanylefolyói tökéletes vízelvezetést biztosítanak nagy vízátfolyású esőztető és wellness zuhanyok használata esetén is.

A burkolható zuhanyfolyókák teljesen láthatatlanná teszi a lefolyót, csupán egy diszkrét burkolat lépték váltás és/vagy egy finom fém keret jelzi funkcionális jelenlétüket.

Finom design részletként jelenik meg a zuhanyzóban az ACO burkolt felületű csíkfolyókája, csupán jelzés értékűen mutatva annak funkcionális mivoltát.

Teljes egészében egybeolvad a padlólapokkal a SCHLÜTER Kerdi Line burkolható felületű résfolyókája

Mint egy túlméretezett lábrács, úgy  jelennek meg a zuhanyzóban a különleges, walk in zuhanytálca/lefolyó rendszerek,  melyek miközben egyesíti a magas szintű higiéniát a kényeztető fa hatású felülettel,  a távol-kelet trópusi fílingjét is becsempészik a fürdőszobába. Speciális kompozit anyaguk abszolút természetes fa hatást és érzetet nyújt a mezítelen talpak számára.

Mint látható a kínálat designban és tudásban egyaránt széles és szerteágazó, így nincs az a fürdőszoba amibe némi tájékozódás után ne találnánk meg a legideálisabb megoldást – a legszebb formában…

 

<< vissza