A legmeghatározóbb 2024-es fürdőszoba trendek

A mai fürdőszobák már sokkal többet jelentenek a családoknak, mint csupán a fürdésre és fogmosásra alkalmas tereket. Mára a fürdőszobák a kikapcsolódás, és a wellness egyik fő színterévé váltak, így nem meglepő, hogy a lakások egyik legfontosabb helyiségének tervezésére rendkívüli energiát fordítanak a lakástulajdonosok. Fontos a személyre szabottság, a saját stílus megteremtése, ami azonban sohasem mehet a funkcionalitás rovására. 2024-ben még inkább olyan trendek jellemzőek a fürdőszobák világában, melyek által egy kényelmes, kifejező, és a végfelhasználó igényeit és egyedi stílusát maximálisan kielégítő helyiség alakítható ki. 
Lássuk melyek a legmeghatározóbb 2024-es fürdőszoba trendek! 

Színes szaniterek, csaptelepek

A fehérről élénk színekre történő váltás a szaniterek esetében évek óta porondon van, 2024-ben pedig még nagyobb fellendülés várható a színes mosdók, wc-k, csaptelepek használatában. A színes kerámia alkalmazása egy olyan múltbéli trend, mely 30 év után napjainkban újjáéled, hiszen egyre többen keresik az egyedi, személyre szabott megoldásokat fürdőszobáik berendezése kapcsán. A lakástulajdonosok egyre többet kísérleteznek az olyan élénk színekkel is a lakberendezés terén, mint a kék, a zöld, a bordó, vagy a sárga, így a gyártók ehhez alkalmazkodva egyre több színes szanitert és csaptelepet vonultatnak fel szortimentjükben.

Réz, bronz, arany csaptelepek

Bár a fürdőszobai csaptelep színek közül továbbra is a króm, illetve a fekete a leggyakoribb választás, egyre népszerűbb a réz, bronz vagy arany felületek használata is. Ezek a melegebb tónusok egyaránt jól működnek a modern és klasszikus stílusú fürdőszobákban, a színes burkolatokat és szanitereket pedig remekül kiemelik. 

Tapéta design a fürdőszobákban

Bár a minimalizmus nem vesztett népszerűségéből, az élénk színek mellett a részletgazdag motívumok is helyet kapnak a legmeghatározóbb 2024-es fürdőszoba trendek között. Megfigyelhető ugyanis, hogy egyre népszerűbbek a vintage minták, melyeket a modern minimalizmus jegyeivel ötvöznek. Ezek közül is kiemelkedőek a virágmotívumok, melyeket a vinyl tapéták mellett rendkívül részletgazdag dekor burkolatokkal jeleníthetünk meg a fürdőszobákban. A tapétákkal szemben például a Mirage Papier, a Panaria Glam szériája, illetve a Marcel Wanders által tervezett Devon & Devon dekorok tökéletesen alkalmazhatók a zuhanyterekbe, fürdőkádak mögé is.

Spa hangulatú fürdőszobák

A wellness és a spa egyre nagyobb szerepet tölt be életünkben, ha a kikapcsolódásra, relaxálásra gondolunk. A wellness-élményt szeretnénk otthonainkban is megtapasztalni egy hosszú nap után, így nem ritka, hogy a mai fürdőszobák már home wellness-ként is funkcionálnak. Ezek a nagyobb méretű fürdőszobák gyakran a hotelek spa részlegeit idézik: többfunkciós zuhanyrendszerek, nagyméretű szabadon álló kádak, hidromasszázs kádak, vagy éppen gőzkabin is helyet kap bennük. 

Fenntarthatóság

Napjainkban a lakástulajdonosok nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy minél fenntarthatóbb anyagokat használjanak az építkezések, felújítások során. A fürdőszobai termékek kiválasztásánál is előtérbe kerültek ezek a fenntarthatósági szempontok, és egyre többen törekednek arra, hogy víz- és energiatakarékos megoldásokat válasszanak fürdőszobájukba. Ilyen termékek például az integrált LED-világítással ellátott, programozható tükrök, a víztakarékos csaptelepek, zuhanyfejek (melyek levegő dúsítással csökkentik a vízhasználatot a mindennapok során), a természetbarát, burkolatok, fugázóanyagok, vagy éppen az újrahasznosított anyagból készült fürdőszobai kiegészítők, zuhanycsövek.

 

Játékos, színes, művészi burkolatok

Ha egyedi megjelenést szeretnénk kölcsönözni fürdőszobánknak, de nem szeretnénk túlzásokba esni, akkor a semleges felületek mellé választhatunk játékos, mintás burkolatokat. Idén a dekorok közül a korábban említett virágmotívumok mellett előtérbe kerülnek a színes terrazzok, geometriai minták, illetve a 80-as évek hangulatát idéző kis formátumú padlólapok, csempék.

Peach Fuzz - 2024 Pantone színe

A 2024-re választott Pantone szín a Peach Fuzz egy lágy, bársonyosan gyengéd őszibarack szín, ami melegséget és modern eleganciát sugároz. Az év színe általában kevésbé befolyásolja az aktuális fürdőszobai trendeket, mégis megjelenhet a különböző designokban. Mutatunk néhány példát azoknak, akiknek már most olyannyira a szívébe lopta magát a Peach Fuzz árnyalat, hogy felhasználnák fürdőszobájukban is.