Patricia Urquiola

A férfiak uralta design szakmában a spanyol származású, de hosszú évek óta Milánóban élő és alkotó Patricia Urquiola, az egyik legismertebb és legelismertebb tervezőnő.

Az első látásra törékenynek tűnő szőke designer, a spanyolországi Ovideo-ban született. Tanulmányait a Madridi Egyetem építészmérnöki karán kezdte, amit végül a Milánói Politechnikumban fejezett be. Itt kezdett dolgozni is, az olasz design egyik nagy klasszisával, a 2002-ben elhunyt Achille Castiglioni-val, és ezzel párhuzamosan tanársegédként adott órákat volt Alma Materében a Politechnikai Egyetemen, illetve a párizsi ENSCI-in.

Ezt követően a milánói székelyű, családi kézben lévő híres bútorgyártónál, a DePadova-nal kezdett dolgozni,  a szintén világhírű olasz designer  Vico Magistretti szárnyai alatt. Ahogy Ő mesél erről az időszakról:

 Olyan szerencsés voltam, hogy együtt dolgozhattam vico magistrettivel, ami karrierem egyik fontos tapasztalata volt, és achille castiglionival…

A DePadova azonban a híres mester mellett, mást is adott Urquiola-nak. Utat mutatott azok felé a  nőies megnyilvánulások felé, amik ma már elválaszthatatlanok nevétől, amik annyira jellegzetessé, kifinomulttá teszik munkáit és a stílust, ami mára védjegyévé vált.

Ezt pedig sokak szerint a gyár két, különleges érzékkel megáldott tulajdonosának, Maddalena De Padovának és Patricia Morosonak köszönheti. Az itt tervezett első darabjainak egyike, ami hírnevét is megalapozta, a FLOWER chair…

Ezt követően, két éven át, több építészeti- és belsőépítészeti tervezés mellett  a Lissoni cég vezető designere lett. Itt, saját tervezői munkássága mellett, sok figyelmet fordított a szárnyai alatt növekvő fiatal designer generációra, akiket számos tanáccsal  is ellátott:

Én sok évet töltöttem tanulással… találjanak olyan embereket, akik tanácsot tudnak adni, hogyan fejlődjön személyiségük… próbálják megvédeni ötleteiket és munkájukat, alkossák meg saját receptjüket…

Sikereinek egy részét meghatározta a gyártókhoz fűződő legendásan jó, építőjellegű munkakapcsolata, hiszen egy-egy nagy projekt megvalósulása, akár 2-3 évbe is beletelhet. Mindig is tisztelte őket, számos részletet a finisben velük együtt dolgozott ki.

SiA mostani dübörgő  alkotói periódusa  a 2000-es évek elején vette kezdetét, olyan ikonikus gyártók designereként, mint pl.: a Laufen, Agape, Axor, Mutina, Hansgrohe Kartell, Molteni C,  B & B Italia, Moroso, Flos, Andreu World, Boffi,  Bisazza, Cassina, vagy a Gandia Blasco…